Publicerad den Lämna en kommentar

9 galna grejer du inte visste om chili

Följande text är delvis hämtad ur boken ”Älska chili”. Du hittar boken (signerad” och andra sköna chiliprylar här. Använd rabattkoden ”CHILIFEBER” och få 10% rabatt på hela beställningen!

Du har säkert full koll på att chilins hetta mäts i Scoville. Kanske vet du att vi svenskar tog ordet chili i våra mellanmjölksmunnar först 1946, samtidigt som chilisåsen gjorde entré. Och du kan förmodligen förstå varför kladdkaka blir mycket godare med lite chili.

Men, med handen på hjärtat, visste du verkligen att …

… man kan kallas Chili?

I Sverige har 22 kvinnor och 12 män Chili som tilltalsnamn. Efternamnet Chili verkar dock vara helt ledigt här hemma.

… det finns en armstark chili?

Det finns även ett antal fiktiva karaktärer som förärats namnet Chili, däribland Pokémontrillingen Chili som, liksom sina syskon Cilan och Cress, är servitör och gymledare på Striaton City Gym.

… chilifrukter skapat skolpanik?

I september 2016 blev ett fyrtiotal elever i åldrarna 11–14 år akut sjuka efter att ha proppat i sig Bhut Jolokia – ”spökchilin” som går loss på över miljonen scoville. Det hela inträffade under en lunchrast på en skola i Ohio då en våghalsad elev bjöd på en annorlunda fruktstund. Barnen började, inte helt otippat, att gråta, skrika, kräkas, svettas, få utslag och panik och fem ck föras till sjukhus. Alla överlevde (förstås), men lärde sig förmodligen en läxa såsom de aldrig lärt sig en läxa förut.

… du är omgiven av chilibedragare?

Ett vanligt bedrägeri på nätet är att sälja frön som – genom manipulerade bilder – sägs bli något de inte blir. Bland exemplen nns frön som påstås ge buddhaformade frukter, svarta jordgubbar och – turkos chili (we wish!). Lila chili är dock en skönhet som faktiskt existerar.

…  ”Nakenkocken” chilituktar sina ungar?

Chilifantasten Jamie Oliver har i en tv-­in­tervju för BBC sagt: ”Jag ger mina barn chili som straff. Det är inte särskilt populärt att slå sina barn idag, det är varken trendigt eller tillåtet, och är man kändiskock som jag ser det inte särskilt bra ut i media. Då behöver man alternativ.”

… chilin kan vara lömsk?

”Prydnadschili” som du ibland kan hitta i blomsterhandeln är ofta inte alls en Cap­sicumväxt utan istället ett giftigt korallbär i chiliheta fårakläder (även om det faktiskt mer liknar en körsbärstomat).

… ett aprilskämt fick oss att beskåda världens största ”chili”?

Den 1 april 2016 talade även TV4:s ny­ hetsmorgon osanning – denna gång dock avsiktligt. Med Skansens Jonas Wahlström i studion försökte man lura tittarna att elefanthannars brunst­urin visat sig vara supergödsel som kan skapa enorma frukter och grönsaker. Som bevis hade herr Wahl­ ström bland annat med sig ett par gigantis­ka ”rädisor” som mer än allt annat liknade två enorma, röda chilisar.

… Homer blivit galen av chili?

I ett avsnitt av Simpsons besöker Homer ”the dude with the fireproved stomach” den årliga chilifestivalen. Där blir han utmanad att testa ”thee merciless peppers of Quetzlzacatenango – grown deep in the jungle primeval by the inmates of a Guate­ malan insane asylum” (fritt översatt: den skoningslösa Quetzlzacatenango­chilin, odlad i urdjungeln av de intagna på ett mentalsjukhus i Guatemala). Homer antar utmaningen, flippar ur totalt och försöker stilla den brinnande munnen med allt från glass (som smälter bort) och öl (Marge: ”Du lovade att inte dricka, Homer!”) till vatten och stearin. Han tar sig igenom eld­ provet men börjar sedan hallucinera. När också sinnesvillorna klingat av inser han att Marge faktiskt inte är hans genuint likasinnade vän och påbörjar därför jakten på sin riktiga själsfrände.

… en twistad chilibluff skapat stora rubriker i Sverige?

Den 7 januari 2014 publicerade Hallands Nyheter nyheten att en chilipreparerad Twistpåse råkat säljas på Coop i Kungs­ backa, något som också GT.se var snabb att sprida vidare. Hett stoff! Dessvärre osant, visade det sig. Nyheten byggde på ett falskt pressmeddelande från en källa vars iden­titet – undantaget att någon på Flashback uppgett sig vara avsändare – inte röjts.


Vill du ha fler heta fakta (och massor av ovärderliga odlingsråd och starka recept och historik och skrönor och mycket mer) – lägg då grillvantarna på årets hetaste bok: Älska chili.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.